Met de Taalles naar de Verkadefabriek
Taallesleerlingen bezoeken voorstelling
Al een aantal keren hebben de docenten van de Taalles van Copernikkel uitstapjes georganiseerd met en door de taallesleerlingen. Vorig jaar zijn ze naar de Sint-Jan geweest en naar een theatervoorstelling in Breda. Doel van de bezoekjes is de taalvaardigheid te vergroten en nog meer begrip voor de Nederlandse cultuur en voor elkaar te krijgen. Woensdag 12 maart werd een bezoek gebracht aan de voorstelling ‘Landmijn’ van Gürken Küçüksentürk in de Verkadefabriek.
Tekst: Olaf Smit
Foto: Emske de Krijger
(Foto: leerlingen, docenten en stagiaires en andere belangstellenden na afloop van de voorstelling)
De voorstelling
Landmijn gaat over anders zijn, jezelf anders voelen door wie je bent of door je omgeving. Hoofdpersoon Bram (eigenlijk Ibrahim en gespeeld door acteur Gürken Küçüksentürk) zoekt in een monoloog zijn eigen weg in een wereld vol meningen, oordelen en verwachtingen van zichzelf en anderen. Bram vertelt dat iedereen kan worden uitgesloten om wie hij of zij is. Iedereen draagt een rugzakje met zich mee, ook degene die het niet zo goed met ons voor hebben. Uiteindelijk besluit hij zijn frustraties en woede om te zetten in schoonheid en liefde. Hij ontdekt, zoals hij zegt, het ‘goudklompje’ in zichzelf. Bram wordt er een gelukkiger mens van.
Kaartjes
Matzer Theaterproducties had gratis kaartjes beschikbaar gesteld voor de Taalles-leerlingen. Natuurlijk gingen ook de docenten mee en de twee stagiaires. Voorafgaand was er met de tekst van Landmijn geoefend in de les. Lastige woorden en het idee achter de voorstelling werden toen ook uitgelegd.
Nabespreking
Na afloop vond er een nabespreking plaats met ruimte voor eigen ervaringen. Veel mensen waren geraakt omdat ze zichzelf herkenden in speler Bram. Persoonlijke verhalen werden gedeeld over hoe er naar je wordt gekeken, puur op basis van je afkomst. Frustrerend als er weer wordt gevraagd waar je vandaan komt, ook al woon je al jaren in Nederland en vooral als je er gewoon geboren bent zelfs. Het moment in de voorstelling dat Bram letterlijk besluit niet meer terug te slaan maar de liefde te omarmen vond iedereen erg mooi.
Al met al een geslaagde, emotievolle avond die werd afgesloten met een gezellig drankje in het café van de Verkadefabriek.