Copernikkel bestaat 10 jaar!

Donderdag 15 augustus 2024

Copernikkel viert 10-jarig bestaan

Feestje in de Boschveldtuin

Tekst: Joanda van Geffen
Foto: Olaf Smit

Op 15 augustus 2014 werd de Stichting Copernikkel opgericht, ruim een maand later werd de winkelruimte aan de Copernicuslaan officieel in gebruik genomen. Zondermeer een reden voor een goed feestje 10 jaar later! Boschveld staat al jaren bekend als de multiculturele wijk achter het station. Maar Boschveld is zoveel meer. Het is ook altijd al een wijk geweest waar de bewoners van aanpakken weten, van welke culturele herkomst dan ook. 

Het 10-jarig bestaan wordt gevierd in de Boschveldtuin

Fietswerkplaats
Een van de hotspots in die tijd was de fietswerkplaats in de garageboxen van de kelvinstraat. Destijds werd de ruimte beschikbaar gesteld door brabant wonen om er op een veilige plek fietsles aan kinderen te geven en later ook volwassenen te leren fietsen te repareren en te re-integreren in de samenleving. Begeleiders van het eerste uur bij de fietswerkplaats waren Willem van Engelen, Marieke Smeets en Ton Joore. Ook fietsenmaker Ahmad Motlagh en fietslesdocent Sakina Lyarnazi waren er al vanaf het begin bij.

Klusjes
Van reparaties kwam de vraag naar fietslessen aan kinderen. Met de kinderen kwamen de moeders mee. En de moeders brachten thuisgemaakte lekkernijen mee en alles werd met elkaar gedeeld en samen opgegeten. Er kwamen hulpvragen bij het maken van kleding en mensen deden soms klusjes voor elkaar en voor mensen die dat niet meer lukte.

Kroon op je Wijk
Het project 'kroon op je wijk' (i.o.v. De gemeente) was mede veroorzaker van al deze opborrelende activiteit in de wijk. Er was sowieso meer aandacht voor wijken en buurten waar mensen met weinig middelen het hoofd boven water moesten houden. Na het succesvolle project werden de dienstenbedrijven die daar uit voortgekomen waren (fietsenwerkplaats, boodschappendienst, ondernemersnetwerk en een talentenbank) o.a. verder geholpen door het wijkplein en de BBS.

'Aanjager' Wieke Wijnen
Om de andere initiatieven/diensten verder te ontwikkelen en er zelfs bedrijfjes van te maken werd in december 2013 sociaal ondernemer Wieke Wijnen aangesteld door de gemeente, Brabant Wonen en Zayaz. Haar opdracht was om een dienstenbedrijf op te zetten in Boschveld zodat ook mensen met weinig geld langer zelfstandig konden blijven wonen en andere buurtgenoten er financieel een beetje op vooruit zouden gaan.

8, 9, 10 bewonersinitiatieven
Via de nalatenschap van 'kroon op je wijk' en de al bestaande activiteiten bij o.a. De Fietswerkplaats, het Boschveld Ambachtcentrum (BAC), de Boschveldtuin en andere bewonersinitiatieven in de wijk werden onder haar bezielende (bege)leiding in de loop van 2014 steeds meer ideeën geboren en uitgewerkt. Uiteindelijk ontstond zo Copernikkel en haar onderdelen van nieuwe en bestaande bewonersinitiatieven in de wijk. 10 jaar later zijn 11 initiatieven onderdak bij Copernikkel: Boschveldband/Copernikkelkoor, Boschveldtuin, BoschveldWereldkeuken, BuurtmanBuurtvrouw, het Fietshuis, NaaiMeetUp, het Klusteam, ReparatieStraat, Taallessen/Huiswerkbegeleiding en Wij Gaan Fietsen Maken.

Eigen ruimte in het winkelcentrum
De plannen voor de bewonersonderneming in 21014 werden dusdanig concreet dat de gemeente 's-Hertogenbosch in de loop van dat jaar een ruimte beschikbaar stelde in het winkelcentrum van Boschveld. Bewoners gingen er vol enthousiasme aan de slag en hielpen elkaar om deze ruimte tot een plek van en voor zichzelf te maken. Er werd hout en verf gedoneerd. Er kwamen tweedehands kasten, bureaus, kapstokken, stoelen, tafels, kopjes, printers, noem maar op. Iedereen wilde en kon wel wat missen voor de nieuwe huiskamer in de wijk. Op donderdag 19 juni werd de werkwinkel van het kersverse Copernikkel voor de eerste keer in gebruik genomen.

Stichting Copernikkel
Op 15 augustus 2014 werd de Stichting Dienstenbedrijf Copernikkel officieel opgericht. Copernikkel was een feit! Zes weken later werd de 'Werkwinkel Copernikkel' (waar je niet voor spullen maar voor diensten komt shoppen) aan de Copernicuslaan nog officieel geopend door toenmalig wethouder Jeroen Weijers in aanwezigheid van veel trotse Boschvelders.

Fakkeldrager
Inmiddels zijn we dus 10 jaar verder en is Suzanne van Hees alweer vier jaar de nieuwe fakkeldrager van Copernikkel geworden en de 11 verschillende bewonersactiviteiten en -diensten die bij ons onder dak zijn.

Foto: Suzanne van Hees aan het woord op het feestje, geflankeerd door  (re) Marc Eysink Smeets (bestuursvoorzitter) en (li) Riekje Bosch (Wijkmanager).

Sinds Copernikkel in 2016 met alle bewonersinitiatieven de Coöperatie Copernikkel oprichtte is op ons raam te lezen: “Wij zijn trots op onze coöperatie Copernikkel. Samen zijn wij de baas. Wij versterken elkaar in Boschveld & daarbuiten.”

Daar hoeft wat ons betreft niets meer aan toegevoegd te worden! Alleen nóg meer samenwerkende en elkaar ondersteunende Boschvelders, want hoe meer zielen, hoe meer vreugd!