Copernikkel viert Noroez
Tekst & foto: Olaf Smit
Vandaag 20 maart is het Perzisch Nieuwjaar. In landen als Iran, Afghanistan, Pakistan wordt dit Noroez genoemd en betekent het zoiets als 'nieuwe dag'. Koerden in Irak, Syrië en Turkije vieren het ook. Het is een feestdag vanuit de oude Perzische godsdienst, het Zoroastrisme (volgers van Zarathustra sinds de 14 eeuw vóór de Christelijke jaartelling). Copernikkel kon niet achter blijven en organiseerde een bijeenkomst voor gasten, uiteraard met lekker eten.
De koks Maryam (rechts) en Hataw hebben een overheerlijke maaltijd gemaakt.
De Haft Sin tafel
Tijdens Noroez zijn in de huizen de Haft Sin te vinden. Maryam heeft dit ook bij Copernikkel gemaakt. Haft Sin betekent letterlijk "de zeven s'en". Door de eeuwen heen is de gewoonte om met Noroez zeven soorten planten of zaden te laten groeien, als symbool van het nieuwe leven, veranderd in zeven voorwerpen die met de Perzische letter 'Sin' beginnen.
De voorwerpen op de Haft Sin tafel zijn:
sebzeh – tarwe-, gerst- of linzespruiten, groeiend in een schaal – staat voor wedergeboorte
semenu – een zoete pudding gemaakt van tarwekiemen – staat voor overvloed
sinjed – het gedroogde zoete fruit van de oleasterboom – staat voor liefde
sir – knoflook – staat voor genezing
sib – appels – staat voor schoonheid en gezondheid
sumak – sumakbessen – staat voor (de kleur van) zonsopkomst
sirke – azijn – staat voor leeftijd en geduld
Op de tafel zijn nog meer symbolische zaken te vinden. Zo worden er munten neergelegd voor voorspoed en rijkdom, een mand met beschilderde eieren voor vruchtbaarheid, een sinaasappel (de aarde) in een schaal met water (het heelal), een goudvis in een kom als symbool van het leven.
Ook staat er een spiegel, als symbool (die het licht reflecteert en vermenigvuldigt) en kaarsen voor geluk.