Wij Gaan Fietsen! (uit de Bossche Omroep)

Woensdag 10 juni 2020

Wij gaan fietsen!

Je zult hier als vreemdeling maar aankomen. Ver van eigen huis en haard in Azië of Afrika. Naar een rijtjeshuis in een Bossche buitenwijk. En dan wil je naar het centrum van de stad. Maar hoe? Op de fiets dus! Je ziet anderen het wel al doen. Een beetje wiebelend nog, maar ze komen er. Nu jij nog! Maar eerst een fiets.

Tekst: Tjeu Cornet
Foto: Olaf Smit

Foto: Vrijwilligers van 'Wij Gaan Fietsen' maken de fietsen in orde in de werkplaats onder het Centrum

Zwijgend schuifelt een groepje door de immense parkeerkelder. Voorop Miriam, laverend tussen de rijen fietsen door, met in haar kielzog haar vader, broer en jongere zusje. Ze komen uit Eritrea. Miriam (19) is al enkele jaren in Nederland, samen met haar moeder. Nu helpt ze een fiets zoeken voor haar broer en zusje, die hier nog maar pas zijn. ‘Ze hebben net hun fietsdiploma gehaald’, lacht ze. ‘Dat is wel belangrijk, want nu mogen ze gratis een fiets uitzoeken.’ Daar nemen ze even de tijd voor. Want ze willen allebei natuurlijk een mooi en goed exemplaar.

Pendelbus
‘Wij Gaan Fietsen’, lid van coöperatie Copernikkel, vind je in de parkeerkelder van het voormalig Cementrum aan de Sint Teunislaan. In een grote ruimte achter een bijna net zo grote tafel zit Willem van Engelen. Willem is al meer dan zes jaar de drijvende kracht achter dit project. ‘Man, er is zo veel gebeurd de afgelopen jaren. We begonnen in 2015 in Rosmalen, in het Autotron, dat toen diende als noodopvang voor vluchtelingen. Daar gaven we die mensen een fiets. Maar wat bleek: veel van hen kónden helemaal niet fietsen. Hen hebben we met een pendelbus naar de Fietswerkplaats aan de Kelvinstraat gebracht. Om ze te leren fietsen, voordat ze de weg op konden.’

Gezegend
Aan fietsen geen gebrek, zegt Willem. ‘Eerst schonk de Marsfabriek ons een groot aantal bedrijfsfietsen. Iets later was er de actie van MIVA in de Sint Jan, waar iedereen fietsen kon brengen. De oogst: 86 exemplaren, gezegend door de bisschop!’ Door de actie voelden ook woningcorporaties en andere instellingen zich aangesproken. Zo groeide de voorraad naar bijna 200 fietsen, waarvan de meeste heel bruikbaar zijn. Sinds de opvanglocatie in Rosmalen is gesloten, staat alles in het Cementrum. Ook de werkplaats is daar uitgegroeid. Er werken nu zo’n tien vrijwilligers.

Steeds meer klanten
De klantenkring van ‘Wij Gaan Fietsen’ is geleidelijk groter geworden. ‘Vluchtelingen die net hun fietsdiploma hebben, blijven een belangrijke groep. Maar er komen nu ook steeds meer mensen die in financiële problemen zijn geraakt. Op vertoon van een pasje van Quiet Den Bosch krijgen zij een fiets of kunnen zij die hier met onze hulp repareren. Ook cliënten van Verwenzorg, mensen met psychiatrische problemen, zijn welkom bij ons. Maar voor iedereen geldt: eerst laten zien dat je kunt fietsen. Anders ga je op les!’

Wij Gaan Fietsen is elke donderdag open tussen 9 en 12 uur. Loop gewoon binnen bij het Cementrum op de hoek van de Rompertsebaan en Sint Teunislaan. Bel eventueel aan de poort: 06 - 49 20 11 70.