Er bloeit iets moois in Boschveld!
Groene vingers in de Boschveldtuin
Foto: Olaf Smit
Tekst: Tjeu Cornet
Aardbeien, frambozen, kersen en abrikozen. Peulen en tuinbonen, sla en courgettes. Je kunt het zo gek niet bedenken of het groeit in de Boschveldtuin. Buurtbewoners verbouwen er fruit, groenten en kruiden in hoge houten bakken of direct in de volle grond. Opvallend is dat de planten, heesters en bomen allemaal prachtig groen zijn. De droogte krijgt hier dan ook geen vat op de gewassen. Daarvoor zorgt een waterpomp die met spierkracht wordt bediend.
Foto: Werken én gezelligheid gaan zeker samen in de Boschveldtuin.
Nog nooit in de Boschveldtuin geweest? De tuin ligt direct naast de Brede School Boschveld, te midden van nieuwbouw die de laatste jaren in de wijk is verrezen. De ongeveer 800 vierkante meters zorgen voor een oase van groen tussen de bebouwing.
‘Op deze plek zitten we nu een jaar of drie,’ zegt Jeanne van der Kallen, een van de stuwende krachten achter de Boschveldtuin. ‘Het begon ergens in 2011 toen er met het verdwijnen van de Afvalstoffendienst plek vrijkwam voor buurtinitiatieven. Met een groepje buurtbewoners kozen wij toen voor een moestuin die een jaar later openging met 20 mobiele houten bakken. Op zeker moment werd duidelijk dat op het terrein van de Afvalstoffendienst gebouwd zou gaan worden. Zo zijn we in 2016 op de plek gekomen waar we nu zitten, iets kleiner maar wel lekker beschut. Nu staan hier zo’n 45 bakken en zijn 50 à 60 bewoners betrokken.’
Jeanne is voor iedereen zo’n beetje vraagbaak, steun en toeverlaat. Terwijl ze met enige trots haar kruidencirkel met salie, olijfkruid, munt en oregano laat zien, vraagt Ilse om advies. Zij wil haar yogaleerlingen graag brandnetelsoep laten proeven. ‘Brandnetels genoeg hier, maar wat moet ik ermee doen?’ Jeanne moet haar teleurstellen. Ze is te laat om de verse toppen te oogsten…
Foto: Jong en oud genieten van en werken in de Boschveldtuin, zoals op vrijdagmiddag als het weer 'Tuintijd' is.
Verderop in de tuin toont Jeanne het insectenhotel en het egelhuis. ‘Pogingen om dieren in de stad te krijgen en te houden. Maar het gaat ons niet alleen om planten en dieren. Minstens zo belangrijk zijn de mensen uit Boschveld die hier komen. Voor veel van hen heeft de tuin bijzondere betekenis. Ze kunnen hier ontspannen, tot rust komen, andere mensen treffen en intussen in de grond wroeten. Als ontmoetingspunt is de Boschveldtuin zo belangrijk in de wijk. Iedereen doet dat op een eigen manier. Nu zijn er vooral ‘witte’ mensen aan het werk. Maar vanavond strijken hier groepjes vrouwen van andere culturen neer.’
Iemand die deze ontmoetingsfunctie scherp zag was Kees Heemskerk, voormalig secretaris van het Onafhankelijk Buurtplatform Boschveld (OBB). Kees, die begin 2018 overleed, was vanaf het eerste uur betrokken bij de Boschveldtuin en beheerde toen de financiën. Op initiatief van het OBB en in het bijzijn van zijn weduwe, familie en buurtbewoners werd op 25 mei 2019 een beuk geplant ter herinnering aan Kees. Dat gebeurde direct naast de Boschveldtuin, in het nieuwe parkje waar Kees zijn hart aan had verpand.
Jeanne en haar man Ben hebben inmiddels een aantal drukke jaren aan de Boschveldtuin besteed. ‘Het wordt nu langzaamaan tijd om te ervaren wat het is om gepensioneerd te zijn.’ Of ze al weten wanneer ze ermee ophouden? ‘Nee, dat niet, nee.’
De Boschveldtuin is samen met allerlei andere initiatieven in Boschveld lid van de coöperatie Copernikkel. Bezoek de Boschveldtuin naast de Brede Bossche School aan de Zernikestraat. Elke vrijdagmiddag van 15.00 tot 16.30 uur is er een ploeg buurtbewoners bezig met het onderhoud van de tuin. Kijk ook op www.boschveldtuin.nl.