WIJ GAAN FIETSEN MAKEN
Het begon allemaal in 2015 toen veel mensen, vooral Syriërs, op de vlucht sloegen voor het oorlogsgeweld in hun land. Mannen, vrouwen en kinderen kwamen na een barre tocht in Nederland terecht. Een deel daarvan - allemaal mannen - vonden onderdak in de noodopvang bij het Autotron. Een groep Bosschenaren trok zich hun lot aan en wilde iets doen. 'Wij Gaan Fietsen' (*inmiddels heet het 'Wij Gaan Fietsen Maken') was het resultaat om nieuwkomers letterlijk en figuurlijk op weg te helpen. Met een gratis tweedehandse fiets, maar ook met fietsles om de belangrijkste verkeersregels onder de knie te krijgen en veilig op de fiets te zitten.
FIETSLES AAN MANNEN EN VROUWEN
Dat gebeurde allemaal op de FietsWerkplaats in Boschveld (nu Het Fietshuis) waar zo’n veertig vrijwilligers de vluchtelingen van en naar de noodopvang vervoerden. Zo’n 500 nieuwkomers kregen toen fietsles, een certificaat en gratis fiets. Was de fietsles toen een mannenaangelegenheid, nu zijn daar door gezinshereniging ook veel vrouwen en kinderen bijgekomen. Net als Het Fietshuis eerder al, heeft Wij Gaan Fietsen Maken zich aangesloten bij coöperatie Copernikkel in Boschveld.
FIETSEN INZAMELACTIE
In die tijd werd op het terrein door Wij Gaan Fietsen (Maken) van de noodopvang ook nog een reparatiewerkplaats opgezet. Vanuit een gekregen container sleutelden ze daar met nieuwkomers aan hun fietsen. Dat hebben ze zo’n driekwart jaar gedaan totdat de opvang bij het Autotron de deuren sloot en de vluchtelingen over het land werden verspreid. Rond diezelfde tijd was net samen met MIVA een grote actie op touw gezet en werden tweehonderd fietsen opgehaald. Die zijn toen in de lege kelder van het Cementrum gestald.
REPARATIEPLAATS IN HET CEMENTRUM
Wij Gaan Fietsen (Maken) kreeg toestemming van de gemeente 's-Hertogenbosch om de ruimte in het Cementrum te gaan gebruiken als reparatieplaats voor die en andere gedoneerde fietsen. Daarmee werd de naam van het initiatief bijna automatisch veranderd in Wij Gaan Fietsen Maken. Het bleek een goede plek waar de vrijwilligers goed uit de voeten konden bij het repareren van gedoneerde fietsen. Tegenwoordig komen de gedoneerde fietsen van particulieren, organisaties en bedrijven. Fietsen blijven welkom. Net als meer vrijwilligers.
MEEDOEN OF FIETSEN DONEREN?
Stuur een e-mail naar Copernikkel met je vraag.